Hjärntorget så rätt och så fel

Publicerad av: 
Mats Råde

På senaste föräldramötet för dottern som precis börjat i första klass introducerade lärarna Hjärntorget för oss. Vi ska äntligen slippa utskrivna lappar för att få information från skolan. Istället ska kommunikationen gå digitalt via plattformen Hjärntorget. Perfekt! Jag brukar alltid missa lapparna vilket leder till att jag missar information.

Lärarna och pedagogerna bombades med detaljfrågor hur det fungerar. Det mesta kunde de inte svara på och de var allmänt fientligt inställda till systemet. En fråga var huruvida man får någon notis på mail när det finns ny information på hjärntorget. Fröknarna visste inte och kommer använda sig av rutinen att sätta upp en lapp där det står att "Nu finns det information på hjärntorget".

 

Ironin är uppenbar. Vi ersätter det analoga med det digitala som vi sedan hänvisar till med det analoga. Nåväl, absolut ingen kritik mot våra fantastiska lärare på skolan som gör sitt absolut bästa för att detta ska fungera så bra som möjligt.

Efter mötet slängde jag mig givetvis på datorn för att testa. Tanken är lika enkelt som genial. Samla information från skolan i en plattform. Kommunicera direkt med skolpersonal och andra föräldrar via plattformen. Men aj så fel det blev.

Gränssnittet är helt obegripligt. Nu är jag en person som har jobbat i IT-branchen i 15 år och är van vid dåliga gränssnitt. Ändå hade jag stora svårigheter att förstå hur jag skulle göra enkla saker. Gränssnittet är överbelamrat med funktioner där jag sannolikt inte kommer använda mer än 10 %. Jag förstår att lärarna inte gillar det. Jag förstår att andra föräldrar inte gillar det. Vad är det som har gått fel?

Man har uppenbart inte engagerat användarna i systemet under utformningen av det. Detta har band annat resulterat i:

  • Systemet blir svåranvänt
  • Man behöver utbilda i systemet för att folk ska förstå det
  • lärarnas fientlighet till systemet smittar av sig på föräldrarna

 

Hade jag varit med och drivit projektet hade jag börjat med att fråga användarna vilka funktioner som är viktiga för dem. Eftersom jag själv är förälder leker jag tanken med att jag hade fått frågan.

  • Ange schema när vi lämnar dottern på morgonen och när vi hämtar på fritids
  • Kunna ange att någon annan än föräldrar hämtar, typ mormor
  • Sjukanmäla
  • Få en översiktlig kalender där man ser studiedagar, gärna så man kan synka den med sin egna kalender
  •  

Ingen av de här funktionerna hittar jag på Hjärntorget. Men jag kanske bara letar dåligt :)

 

Publicerat i kategorin: 

Kommentarer

Hjärntorget är ett skämt. För bedrövligt för att jag ens skall orka dra detaljerna en gång till.

Hej, otroligt befriande att läsa att fler reagerat på den här s.k digitala plattformen som ska underlätta i kommunikationen mellan skola och hem men misslyckas kapitalt av flera skäl. Dels det som beskrivs ovan, dåligt gränssnitt, djungel av helt obegripliga funktioner, och dels det faktum att ingen använder det, framförallt inte lärarna, så ingen information överhuvudtaget finns att hämta. Jag förstår dom i och för sig, jag, en normalt datorkunnig man i 30-årsåldern har stora problem att använda hjärntorget. Kan ju bara föreställa mig hur det blir om man är lärare född 1955 och nyligen slängt ut telegrafen. Tittade på deras sajt, dom har typ 25 utvecklare dessutom. Hur kan dom då misslyckas så totalt? Att dom inte tittar på FB/Instagram etc och går lite på den linjen- dvs enkelhet- istället. Pengar i sjön säger jag, någonn borde skicka Janne J på detta projektet.

Hej, Jag skulle precis anmälla mig! om Ni tycket att den är så dåligt varför ska jag lägga tid på detta!!!

Odugliga politiker lägger våra skattepengar på en it-plattform byggd av amatörer, säkert mutor inblandat.

Lägg till kommentar